گاهی با افزودن بعضی مواد گچ را تندگیرتر یاکندگیرتر می کنند به شرح زیر:
اگر 0.5 درصد وزن گچ به آن نمک طعام NaCl اضافه کنیم انرا تند گیر کرده و
زمان گیرش انرا به 5 دقیقه می رسانیم.
اگر از یک در صد تا 4 در صد وزن گچ به ان نمک طعام اضافه کنیم
زمان گیرش آن به 3.5 دقیقه می رسد حال اگر در صد نمک طعام را
هر قدر اضافه کنیم زمان گیرش به تعویق می افتد و گچ کند گیرتر می شود
به طوریکه با افزودن 10 در صد نمک طعام شروع زمان گرفتن
گچ به 12.5 دقیقه می رسد. نمودار زیر بیانگر اثر نمک طعام است:
زاج سفید گچ را کند گیرتر می نماید.
سریش نیز گچ را کندگیرتر می کند بطوریکه اگر به ملات گچ از یک در صد
تا 6 درصد وزن ان سریش اضافه کنیم آغاز گرفتن گچ از 12.5 دقیقه تا
38 دقیقه به تاخیر می افتد.
لازم به یادآوری است که سریش نوعی چسب گیاهی می باشد که در
صنعت صحافی به طور وفور مورد استفاده قرار می گیرد.
در حدود سالهای 1320 تا 1330 که اطاقها را کمتر نقاشی می نمود ند
مقداری سریش به آب ملات گچی که جهت سفید کاری اتاقها مورد
مصرف قرار می گرفت اضافه می کردندتا هنگام تکیه دادن به دیوار
اتاقها لباس تکیه دهنده را کثیف نکند.
با افزودن 0.5 در صد تا 1 در صد وزن گچ براکس به
فرمول H2O,Na2B4O7 زمان آغاز گرفتن گچ از 15 دقیقه تا 1.5 ساعت
به تاخیر می افتد. نمودار زیر این اثر را نشان می دهد:
آب گرم در زمان گرفتن تاثیری چندانی ندارد.
اگر به ملات گچ از 0.1 تا 0.5 در صد وزن گچ سریشم اضافه کنیم
زمان آغاز سخت شدن آن از 10 دقیقه تا 2 ساعت به تاخیر می افتد.
اگر به ملات گچ از 10 تا 50 درصد وزن آن خاک رس اضافه کنیم
( ملات گچ و خاک ) آغاز گرفتن ان حداکثر تا 12.5 دقیقه به تاخیر می افتد.
اگر به ملات گچ تا یک درصد وزن ان زاج سفید اضافه کنند زمان آغاز گرفتن
آن تا 15.5 دقیقه به تاخیر می افتد ولی اگر مقدار زاج سفید را اضافه کرده و
آنرا تا 5 در صد برسانند ملات گچ تندگیر شده و
زمان آغاز گرفتن ان به 7 دقیقه می رسد.