ساختن کشته

 

 

برای ساختن ملات کشته ابتدا گچ را از الکهای بسیار ریز رد می نمایند

 آنگاه آنرا مانند ملات معمولی گچ میسازند ولی بلافاصله پس از انکه

 دانه های گچ را داخل آب ریختند با دست انرا مالش داده و

 مانع ایجاد کریستالهای لازم جهت سخت شدن میگردند و

 بدین طریق پس از ده تا دوازده دقیقه که ملات را مالش دادند

این ملات قبل از خشک شدن سخت نمیشود و به آن در

 اصطلاح بنائی کشته می گویند.

ملات  کشته بعلت آنکه سخت نم یشود.

 به کارگران گچ کار فرصت میدهد تا سطوح وسیعی را

 بوسیله آن با ماله کاملا صیقلی نماید.

 زمان مصرف گچ از لحاظ دما

 

    

با توجه به آنکه در موقع ملات سازی گرما تولید می کند بطوریکه

 تقریبا تا حدود 15 تا 20 درجه گرم تر از محیط کارگاه می شود

 بدین سبب از لحاظ تئوری می توان ملات گچ را در دماهای زیر صفر

 نیز مصرف نمود ولی عملا در کارگاهها باید از این کار خودداری کرده و

 حداکثر ملات گچ را در دماهای کمتر از 5 یا 6 درجه بالای صفر مصرف ننمائیم.

 

به علت زودگیر بودن گچ با وجود انکه ملات انرا بسیار کم درست می کنند

(حداکثر به اندازه یک استانبولی) نمی توان سطوح زیادی را با آن سفید کرده و

 کاملا صیقلی نمود زیرا قبل از انکه بتوانیم سطح گچ را با ماله پرداخت نموده

تا سطوح صافی به دست آوریم گچ سخت شده و حالت پلاستیک بودن

 خود را از دست می دهد

 (سخت شدن ملات گچ با خشک شدن آن اشتباه نشود) بدین لحاظ پس از آنکه

 روی گچ و خاک را با ملات گچ اندود نمودند برای آنکه سطحی کاملا صیقلی

 به دست می آید.روی آن را کشته می کشند.

کشته ملات گچی است  که هیچ وقت سخت نمی شود و تا قبل از خشک شدن

 حالت پلاستیسیته خود را از دست نمیدهد البته باید توجه داشت که

ضخامت کشته حداکثر نباید از یک میلیمتر تجاوز کند زیرا در غیر

 اینصورت پوسته پوسته شده و از سطح کار جدا میشود.

ادامه نوشته

مواد افزودنی در گچ

 

 

گاهی با افزودن بعضی مواد گچ را تندگیرتر یاکندگیرتر می کنند به شرح زیر:

 

اگر 0.5 درصد وزن گچ به آن نمک طعام NaCl اضافه کنیم انرا تند گیر کرده و

 زمان گیرش انرا به 5 دقیقه می رسانیم.

اگر از یک در صد تا 4 در صد وزن گچ به ان نمک طعام اضافه کنیم

  زمان گیرش آن به 3.5 دقیقه می رسد حال اگر در صد نمک طعام را

 هر قدر اضافه کنیم زمان گیرش به تعویق می افتد و گچ کند گیرتر می شود

به طوریکه با افزودن 10 در صد نمک طعام شروع زمان گرفتن

 گچ به 12.5 دقیقه می رسد. نمودار زیر بیانگر اثر نمک طعام  است:

 

زاج سفید گچ را کند گیرتر می نماید.

 

سریش نیز گچ را کندگیرتر می کند بطوریکه اگر به ملات گچ از یک در صد

 تا 6 درصد وزن ان سریش اضافه کنیم آغاز گرفتن گچ از 12.5 دقیقه تا

 38 دقیقه به تاخیر می افتد.

 لازم به یادآوری است که سریش نوعی چسب گیاهی می باشد که در

 صنعت صحافی به طور وفور مورد استفاده قرار می گیرد.

 در حدود سالهای 1320 تا 1330 که اطاقها را کمتر نقاشی می نمود ند

 مقداری سریش به آب ملات گچی که جهت سفید کاری اتاقها مورد

 مصرف قرار می گرفت اضافه می کردندتا هنگام تکیه دادن به دیوار

 اتاقها لباس تکیه دهنده را کثیف نکند.

با افزودن 0.5 در صد تا 1 در صد وزن گچ براکس به

 فرمول H2O,Na2B4O7 زمان آغاز گرفتن گچ از 15 دقیقه تا 1.5 ساعت

 به تاخیر می افتد. نمودار زیر این اثر را نشان می دهد:

 

آب گرم در زمان گرفتن تاثیری چندانی ندارد.

 

اگر به ملات گچ از 0.1 تا 0.5 در صد وزن گچ سریشم اضافه کنیم

 زمان آغاز سخت شدن آن از 10 دقیقه تا 2 ساعت به تاخیر می افتد.

 

اگر به ملات گچ از 10 تا 50 درصد وزن آن خاک رس اضافه کنیم

( ملات گچ و خاک ) آغاز گرفتن ان حداکثر تا 12.5 دقیقه به تاخیر می افتد.

 

اگر به ملات گچ تا یک درصد وزن ان زاج سفید اضافه کنند زمان آغاز گرفتن

 آن تا 15.5 دقیقه به تاخیر می افتد ولی اگر مقدار زاج سفید را اضافه کرده و

 آنرا تا 5 در صد برسانند ملات گچ تندگیر شده و

 زمان آغاز گرفتن ان به 7 دقیقه می رسد.